+40 (21) 300.35.58 office@eos-ksi.ro

Nu. Dar se poate ajunge la o astfel de falsă concluzie dacă nu suntem atenți în momentul în care analizăm ceva. Este ceea ce în limba engleză se numește false analogy fallacy. Și este o eroare destul de comună cauzată de tendința creierului de a căuta tipare. Pentru că pe de-o parte creierul funcționează pe baza unor tipare, pe de altă parte, intervine și distorsiunea confirmării.

Ce este false analogy fallacy?

Se poate aplica în orice dar vom porni discuția de la un subiect controversat și dezbătut deja de zeci de ani, încălzirea globală.

În 1988, James Hansen a atras atenția guvernului USA că încălzirea globală este cauzată de activitatea omului pe planetă. Industrie, agricultură, extinderea orașelor și a construcțiilor în detrimentul naturii, creșterea numărului de mașini etc.

Zece ani mai târziu, în 1997, anumiți oameni de știință afirmau ca de-a lungul vieții Terrei au mai fost perioada calde sau de încălzire. Astfel, variația aceasta de temperatură este una normală, pentru că și în trecut au mai fost astfel de perioade.

Sau o portocală și o lămaie sunt fructe, deci au același gust. O rochie și niște pantaloni sunt ambele haine, deci sunt unisex. Două persoane sunt prietene, asta înseamnă că, dacă una are un viciu și cealaltă persoană are același viciu.

Zece oameni lucrează într-un departament. Asta înseamnă că toți fac exact același lucru.

Toate aceste afirmații sunt corecte, nu?

NU.

Pentru că dacă în urma a două acțiuni rezultă un rezultat similar, nu înseamnă că există o legătură între cele două. Faptul că ceva s-a întâmplat în trecut și anumite caracteristici se regăsesc în ceva ce se întâmplă acum, nu înseamnă că cele două evenimente au aceeași cauză.

Este ceva cu care medicii se confruntă frecvent, pentru simplul fapt ca sunt mai multe tipuri de boli care pot genera aceleași simptome sau simptome asemanatoare. Cum ar fi faptul că mai mulți pacienți au febră, un simptom banal. Dar aceasta poate fi consecința unei infecții sau poate fi o reacție generată de o afecțiune mult mai gravă. De aceea, înainte de a recomanda o schemă de tratament, sunt necesare analize medicale amănunțite pentru a confirma cauza.

O astfel de falsă analogie poate fi dăunătoare atît în viața noastră de zi cu zi, cît și în viața profesională.

Poate fi evitată dacă mergem mai departe și nu concluzionăm superficial, pe baza a ceva ce pare evident. Am remarcat efectele dar să studiem cauza înainte de a ajunge la o concluzie finală, pentru a ne asigura că aceasta este cea corectă.

Microsoft și Apple sunt două companii de top în ziua de astăzi. Ambele au pornit dintr-un garaj. Dar au parcurs exact același drum?


Sursă de informare aici.