+40 (21) 300.35.58 office@eos-ksi.ro

Cumperi atunci când ai nevoie de un produs ? Cumperi atunci când oferta este prea bună pentru a nu profita de ea? Cumperi pentru că prietenii și colegii tăi își procură ce își doresc fix de Black Friday, iar tu nu vrei să rămâi pe dinafară? Sau cedezi la primirea unui email care aproape “te ceartă” că nu profiți de un discount nemaiîntâlnit și îți comanzi online fix produsul pe care l-ai căutat de atâtea ori pe Internet?

Deși, la începuturi,  în patria ei  de proveniență, “Vinerea Neagră” avea o dată fixă, imediat dupa serbarea zilei Recunostinței, în ultimii ani acest eveniment comercial tinde să fie diluat pe mai multe zile în decursul lunilor octombrie sau noiembrie. În România, și anul acesta Black Friday este organizat în perioade diferite de către cei mai importanți comercianți din online. Daca unele magazine au început deja ofertele din Octombrie, altele anunță reduceri importante în weekend-urile care urmează acum în noiembrie.

Black Friday – mic ghid pentru a cumpăra inteligent

Dacă te numeri printre cei care asteaptă acest eveniment pentru a-și cumpăra produsele dorite la cel mai bun pret posibil,  atunci nu e recomandat sa neglijezi câteva sugestii care te pot salva de dezamăgirile ulterioare:

  • Documentează-te serios cu privire la evoluția prețurilor în perioada dinaintea declanșării reducerilor!

Tocmai practica unor comericianți de a crește excesiv prețurile unor produse chiar înaintea Black Friday, pentru a anunța ulterior discount-uri excepționale, a  alimentat această neincredere. Așa că este recomandat să verifici prețul produsului căutat și la alte câteva magazine cu același specific, pentru a te asigura că prețul redus este, într-adevăr cel mai mic la acel moment.

Poți utiliza și site-uri precum https://www.compari.ro/ pentru a vedea prețurile produselor în diferite magazine  sau poți chiar urmări o evoluție în timp a prețurilor pentru cumpărăturile dorite pe https://www.istoric-preturi.info/ .

În țara noastră, există o hotărâre de guvern, HG99/2000, care definește cadrul desfășurării acestor campanii de reducere extinse, iar ANPC îndeamnă fiecare consumator care este pus în situația nefericită de a plăti un preț “umflat” în perioada Black Friday să se adreseze acestei autorități.

  • Stabilește de la început și foarte clar cât îți permiți să cheltuiești de Black Friday

Chiar dacă ofertele întâlnite vor fi “greu de refuzat”, nu este de dorit să cheltuiești pentru dorințe și din resursele dedicate chiriei, ratelor sau întreținerii de zi cu zi. 

Fă-ți un calcul detaliat al bugetului pe luna respectivă și stabilește care este suma limită pe care o poți aloca acestor cumparături. Dacă ai economisit deja în ultimul an pentru a-ți cumpăra produsul visat de Black Friday, atunci te numeri printre cei fericiti.

  • Decide care este produsul pe care îl cauți și află totul despre el

Cele mai mari dezamăgiri dupa Black Friday apar atunci cand produsul primit acasa nu este ceea ce părea în descrierea comerciantului. Chiar dacă îți place adrenalina generată atunci când “te lupți” cu alți cumpărători în mediul virtual pentru a cumpăra ultimul produs dintr-o anumită categorie cu reducere de 90%, tot e recomandat să cunoști deja produsul căutat  și să faci tot posibilul să te limitezi doar la el.

Citește cu atenție descrierea produsului și caută cât mai multe review-uri relevante de la alți cumpărători. Te vei scuti de sentimentul neplacut că ai acționat impulsiv și de efortul sau costurile restituirii ulterioare a produsului către comerciant.

  • Alege cu atenție magazinul și studiază politica acestuia de retur și restituire a prețului

Uneori cele mai bune “oferte” sunt de la comercianți online despre care poți auzi pentru prima dată. Încearcă pe cât posibil să cumperi de la comercianții consacrați pentru anumite tipuri de produse, iar dacă vânezi un produs de nișa și îl găsești doar pe anumite magazine online, mai puțin cunoscute, atunci încearcă să afli care este denumirea firmei care se află în spatele acelei pagini online și să verifici domeniul de activitate pe https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui .  Află din timp și dacă magazinul percepe costuri de restituire a cumpărăturilor și în cât timp îți pot restitui prețul achitat.

  • Caută produse online și prețuri pe Private Mode și cu Cookies dezactivate

Obisnuiește-te să utilizezi pentru căutare browser-ul în Private Mode și alege opțiunea de a naviga fără Cookies, dacă este posibil. Sunt cunoscute practicile comerciale de a adapta ofertele afișate în functie de istoricul de căutări sau de a stabili cu ajutorul instrumentelor de marketing comportamente individuale în raport cu cumpărăturile online, gradul de interes pentru anumite bunuri.  

Este recomandat să fii atent, de asemenea, la alarmele semnalate de browser cu privire la site-urile care nu sunt de încredere și să utilizezi metode de plată online prin operatori securizați.

  • Caută-ti parteneri de cumpărături

Cautarea celei mai bune oferte și documentarea cu privire la produse poate fi dificilă atunci când magazinele îți accentuează starea de urgență și limita de timp în care mai poți beneficia de respectivele reduceri.  Fie că alegi partenerul de viață sau te asociezi cu un prieten care își dorește același produs, poate fi de ajutor să căutați în paralel la mai mulți comercianți sau să verificați detaliile și review-urile produselor contra-timp.

Uneori poți fi mai temperat, în acest fel, atunci când tinzi să acționezi din impuls. Alteori reducerea poate fi și mai mare dacă achiziționezi două produse pe aceeași comandă!

Black Friday poate fi și relaxant…

Indiferent dacă ai găsit sau nu produsul dorit, indiferent dacă ai plătit un preț fair sau nu pentru ceea ce ai căutat, este de dorit ca shopping-ul să rămână un prilej de relaxare.

Știm că foarte multe magazine se laudă cu faptul că oferă cel mai mic preț de pe piată. Nu exclude faptul  că până la urmă s-ar putea să mai găsești a doua zi, în altă parte sau nu, același produs la un preț chiar mai mic.

În aceste zile, majoritatea magazinelor mari își monitorizează atent concurența și modifică prețurile de mai multe ori pe zi, pentru a fi cât mai competitivi, așa că nu este cazul să suferi și din acest motiv. O dată cumpărat produsul, evită să îl mai cauți după alte prețuri, atât timp cât ești multumit de el și, cel puțin la momentul deciziei, a fost “best deal”. Dacă prețul este mai mare decât anul trecut, nu scăpa din vedere că foarte multe alte produse, mai ales din categoria electronicelor, sunt mai scumpe in 2021 din cauza crizei conductorilor.

Iar dacă nu cumperi nimic de acest Black Friday, nu uita că ofertele sunt ciclice și pregătește-te documentându-te și economisind pentru reducerile care vor veni în preajma Sărbătorilor de iarnă!