+40 (21) 300.35.58 office@eos-ksi.ro

În mediul corporate cel puțin, dar nu numai, multitasking-ul este un termen des întâlnit. Mulți dintre noi credem că ne putem ocupa de mai multe task-uri în același timp. Dar oare așa este? Să vedem, multitasking – mit sau realitate?

Cel mai cunoscut exemplu de multitasking este probabil celebra legendă legată de Napoleon. Despre el s-a tot spus că putea dicta o scrisoare și făcea și alte lucruri în același timp. Explicația acestei superputeri de-ale lui Napoleon, se baza pe faptul că își folosea ambele emisfere ale creierului în același timp. Dar această explicație nu are nicio baza științifică. Din punct de vedere neuronal, cele două emisfere ale creierului au roluri diferite.

Mai mult decît atât, de fapt, el nu susținea deloc acest mod de rezolvare a lucrurilor. Chiar era împotrivă, așa cum reiese și din citatul de mai jos, publicat in Forbes.

„The secret of great battles consists in knowing how to deploy and concentrate at the right time.”

Deci multitasking – mit sau realitate?

Fiind un subiect de mare actualitate, este și a fost studiat intens în mediul științific. Concentrarea doar pe un anumit subiect devine din ce în ce mai dificilă. Pentru că este foarte multă informație cu care suntem bombardați constant. Din același motiv scade și răbdarea, cât si timpul în care suntem dispuși să așteptăm pînă se întîmplă ceea ce ne dorim.

De exemplu, un studiu de marketing, a demonstrat că ~70% dintre oameni nu mai accesează un site dacă de exemplu acesta se încarcă în mai mult de 3-4 secunde.

În Focus: Motivația ascunsă a performanței, psihologul Daniel Goleman demontează fără drept de apel acest mit. Pentru că da, multitasking-ul este un mit, nu este posibil în realitate.

Ceea ce consideri a fi multitasking, analizat la rece, este de fapt un switch foarte rapid între mai multe activități.

Și poți observa asta chiar tu, prin conștientizarea activităților tale. Cel mai bun exemplu, o situație în care ești într-o discuție virtuală sau chiar fizică și în același timp încerci să răspunzi și unui email/ mesaj etc. Vei observa că în timpul în care ai răspuns acelui mesaj, atenția ta s-a mutat foarte rapid de la discuție, la acel mesaj.

Asta NU înseamnă de fapt că este multitasking ci înseamnă doar așa cum spuneam și mai sus, un switch foarte rapid între două activități, atât de rapid încât în mod normal nici măcar nu îl remarci.

Din punct de vedere neurologic sunt suficient de multe studii care demonstrează că în mod real, multitasking-ul este anatomic imposibil. Cele două emisfere cu care suntem înzestrați, au de fapt roluri diferite. Explicat în mod foarte simplist, partea stangă este responsabilă de procesele analitice în timp ce partea dreaptă, este responsabilă de zona emoțională – mai multe detali aici.


În concluzie, conceptul de multitasking este doar un mit. De fapt, acest switch rapid de care vorbeam și mai sus este în principiu dăunător. În timp, scade atenția și puterea de concentrare deoarece creierul este dezorientat. Cel mai bun exemplu, este scrolling-ul printre postările de pe orice rețea de social media. Foarte multă informație pentru creier, care pe măsură ce derulăm, este obligat să scaneze și să treacă în revista rapid tot ceea ce vede.

De asemenea, un astfel de mod de lucru te obosește mult mai repede și iți scade astfel eficiența și productivitatea. Sunt diverse metode de a combate acest aspect și de a ne îmbunătăți puterea de concentrare și atenție dar despre asta în articolul viitor.