+40 (21) 300.35.58 office@eos-ksi.ro

În 2021 este foarte ușor să accesezi o pagina de internet de pe smartphone-ul tău, de oriunde. Dar cum orice are un preț și aceasta ușurință de a intra în lumea online, vine cu anumite dezavantaje. Așa cum spuneam și aici, utilizarea telefonului în exces, poate dăuna liniștii tale. Dar hai să vedem ce înseamnă FOMO și cum te poți feri de această problemă.

Și hai să vedem, recunoști vreun îndemn din cele de mai jos?

Nu uita să te abonezi, să nu pierzi noutățile! Dă follow aici și apasă clopoțelul! Abonează-te la newsletterul nostru pentru a fi la curent! Cineva din rețeaua ta a postat X! etc.

Sună cunoscut?

Ce înseamnă FOMO și cum te poți feri

FOMO, este un acronim, ce provine din limba engleză de la expresia fear of missing out. Este un termen al cărei origini și scop nu sunt foarte clare. Se consideră că a apărut undeva pe la începutul anilor 2000, nu întâmplător acela fiind și momentul când internetul a luat amploare.

FOMO, se manifestă prin stres și anxietate și este un fenomen foarte bine speculat de către rețelele de social media, televiziuni și cam tot ce mișcă prin online. Anxietatea poate fi cauzată de faptul că o vizită scurtă în online îți poate da senzația (falsă de altfel) ca oamenii din rețeaua ta sunt în oraș sâmbătă seara, în timp ce tu stai acasă. Este posibil ca ceea ce vezi să nu corespundă deloc cu realitatea dar aceasta este o discuție pentru alt articol.

Dacă acest FOMO, prin anii ’90 se manifesta simplu prin hai să intrăm în casă că e ora 7 și încep desenele animate/ serialul în acest moment se manifestă diferit și este mult mai periculos.

Pe scurt, ceea ce vezi pe internet îți poate da senzația de vină, pentru că, prin comparație, alții par să facă mult mai multe lucruri decât tine. Sau poate se distrează mai mult, vizitează mai multe locuri etc. Te face să crezi că trece viața pe lângă tine.

Cum spuneam și mai sus, acest fenomen este foarte bine exploatat în mediul online, pentru că fiecare rețea/ magazin/ site/ aplicație/ joc, are interesul să petreci cât mai mult timp acolo. Asta pentru că atenția fiecăruia dintre noi, înseamnă un produs pentru cineva. De aici și îndemnurile de a-ți tine activate notificările pentru fiecare aplicație, să nu cumva să pierzi ceva!

Există de asemenea o legătură între acest termen și un alt termen, NOMOPHOBIA, care înseamnă frica de a rămâne fara telefon, în sensul de fără acces la internet. Și ia gândeste-te un pic, de ce îți e frică să nu ai acces la internet? Nu cumva pentru ca îți e frică să nu pierzi ceva?

Cum te ferești de acest FOMO?

Cum prinde amploare, acest fenomen a intrat și în atenția oamenilor de știință și au început studiile asupra sa. Un studiu publicat aici, a demonstrat că de exemplu această problemă se manifestă cu precădere în a doua parte a zilei dar mai ales spre sfârșitul săptămanii. Ce facem în weekend? corect?

Iar cei la care s-a manifestat acest sindrom, au avut stări de insomnie, oboseală, anxietate și evident, un sentiment de vină. Practic vorbim de o buclă.

Te poți feri de acest FOMO, în primul rând conștientizând-ul. Sunt diferite aplicații pe telefon (unele telefoane le au integrate) care te ajuta să-ți dai seama cum îti petreci timpul sau cât timp ai alocat unei anumite aplicații. Poți realiza astfel, că poate petreci mult mai mult timp decât credeai pe internet, timp în schimbul căruia nu primești nimic de valoare.

Apoi, este recomandat să-ți blochezi notificările pentru aplicațiile care nu-ți sunt neapărat necesare (cum ar fi cele de social media). Nu trebuie să vezi EXACT atunci că cineva a postat ceva sau că ai primit un like/ follow etc.

Nu în ultimul rând, adu-ți aminte că internetul NU reflectă realitatea. Nu există filtre în viața reală, nu? Iar faptul că cineva face un anumit lucru și tu nu, nu înseamnă că ceea ce faci tu este mai puțin valoros.

Așa că cel mai bine este să trăiești în prezent și viața ta, reală, nu cea de film, prezentă pe internet.


Despre FOMO poți citi pe larg aici sau aici.