Site icon EOS-KSI

Utilizarea telefonului în exces poate dăuna grav sănătății tale

Sunt aproape 40 de ani de când telefoanele mobile au devenit disponibile pentru comercializarea către publicul larg, iar transformarea acestora pe parcursul ultimelor decenii a modificat radical modul în care comunicăm cu cei din jur.

Fără îndoială, sunt recunoscute beneficiile aduse de facilitarea comunicării la distanță, dar și de numeroasele funcții cu care sunt dotate în ultimii ani aceste dispozitive.

Partea goală a paharului este dată, însă, de modul în care aceste funcții care definesc telefoanele inteligente tind să creeze o nevoie exagerată de a le utiliza cât mai mult.

Iată câteva dintre efectele utilizării excesive a telefonului mobil

Distragerea atenției în mod constant:

Fie că încercam să ne relaxăm sau că ne focusăm pe o activitate, orice apel, mesaj sau notificare din aplicații capătă caracter de “urgență” și poate întrerupe orice am fi făcut în acel moment. Societatea, în general, pare să solicite implicit să avem telefoanele încărcate și disponibile în orice moment.

TIP: dezactivează-ți notificările pentru orice aplicație nu-ți este imperios necesară. De exemplu, le poți păstra active pe cele pentru email și aplicațiile de tip mesagerie dar este recomandat să le dezactivezi pe cele pentru social media. În acest fel, poți alege tu când să intri pe aceste aplicații, poți prelua astfel controlul.

Interesul tuturor este să petreci cât mai mult timp pe site-ul/ aplicația lor, dar nu pierzi nimic.

Impactul asupra relațiilor sociale

Regăsim cu toții exemple în care persoane aflate la aceeași masă, petrec mult mai mult timp navigând prin rețelele sociale decât conversând cu ceilalți participanți. Un apel primit în timpul unei discuții importante, poate schimba starea oricăruia dintre participanți sau poate conduce discuția către un cu totul alt deznodământ decât cel firesc.

Păstrarea limitelor vieții private, o ecuație din ce în ce mai dificilă

Dotarea tuturor dispozitivelor cu camere foto și video, fac foarte accesibilă posibilitatea de a fi fotografiați, filmați sau înregistrați în orice situație în care ne-am regăsi în spațiul public.

De asemenea, deși în principiu această dotare tehnică este utilă, partea negativă este dată de faptul că te duce departe de momentul prezent. La orice concert de exemplu, vezi oameni care privesc concertul prin ecranul telefonului, în loc să se bucure de evenimentul la care participă.

O cheltuială constantă pentru bugetul personal

Dacă ne dorim să avem un telefon dotat cu tehnologiile cel mai recent apărute, atunci acesta nu va fi ieftin. Însă și atunci când am achiziționat cel mai recent model, acesta solicită cheltuieli suplimentare pentru accesul la unele funcționalități și servicii sau necesită înlocuirea într-un interval scurt de timp datorită vitezei cu care se dezvoltă noile tehnologii.

Comunicarea tip Spam

Avem zeci de SMS-uri sau email-uri primite pe zi iar multe dintre acestea, sunt nesolicitate. Asta devine din ce în ce mai deranjant, mai ales că majoritatea sunt generate automat și că nu se opresc uneori, în pofida dezabonării din respectivele liste de distribuție.

Telefonul, o preocupare în plus

Nu era suficient să purtăm grija portofelului, a actelor, cardurilor sau cheilor? Partea și mai complicată cu telefoanele este că sunt mult mai vulnerabile din perspectiva dimensiunii și a specificațiilor tehnice legate de contactul cu solul său apă.

Riscuri asociate utilizării în momente/ situații neadecvate

Ecranele telefoanelor au o capacitate imensă de a aborbi toată atenția utilizatorului, ceea ce îl face foarte susceptibil la a se împiedica, la a se lovi de obiecte sau persoane sau la a ieși necontrolat în fața vehiculelor în mișcare. Dacă la asta adăugăm și riscul ca șoferii să fie la fel de absorbiți de o notificare primită pe rețelele de socializare sau de scrierea unui SMS, efectele ar putea fi mult mai grave.

Senzația de a te simti controlat

Capabilitatea majorității telefoanelor de a se conecta la GPS, împreună cu exacerbarea marketingului personalizat în funcție de istoricul căutărilor fiecăruia pot crește anxietatea legată de posibilitatea ca drepturile la viața privată să nu fie respectate.

TIP: verifică de exemplu setările aplicațiilor tale – în special a contului Google – și dezactivează opțiunile legate de locație/ istoric. Uite aici cum poți face asta.

Impactul asupra sanătății

Există deja numeroase studii care relevă faptul că telefoanele mobile pot afecta negativ emoțiile utilizatorilor. Unele dintre aceste situatii ar putea apărea fie din cauza privării de somn, fie conectării continue la rețelele social media sau gestionării unui volum mare de apeluri și notificări primite zilnic. Fizic, telefonul mobil poate crește riscul de contaminare bacteriană ori de durere cronică la nivelul mâinilor, coloanei vertebrale sau ochilor.

De asemenea, utilizare în exces crește anxietatea, depresia și în mod paradoxal sentimentul de singurătate. Utilizat seara, poate provoca insomnii din cauza faptului că emite lumină albastră, ce reduce producția de melatonină – hormonul somnului.

TIP: caută în setările telefonului tău și activează filtrul care îndepărtează lumina albastră, cel puțin înainte de culcare.


În mod evident, telefoanelor mobile inteligente le pot fi atribuite și numeroase beneficii, de la eficientizarea comunicării la distanțe foarte mari, la facilitarea accesului instant la surse de informație prin intermediul internetului sau gestionarea activităților profesionale de pe telefon.

Ar fi important însă, ca fiecare dintre noi, să conștientizăm că telefonul mobil ne poate face să pierdem multe momente minunate oferite de interacțiunea directă, cu oamenii de lângă noi.


Retine, telefonul este doar un tool și trebuie folosit ca atare, utilizarea telefonului nu trebuie să fie un scop în sine. Cu cîțiva ani în urmă, când telefoanele nu erau atât de performante și accesul la internet nu era atât de facil, nu cărai un laptop după tine, nu? Îl foloseai doar să comunici, ceeea ce ar trebui să rămână scopul lui principal: comunicare și informare, NU metodă principală de a consuma timpul.

Exit mobile version