Site icon EOS-KSI

Impactul pandemiei asupra modului în care lucrăm

Pandemia de COVID 19  a adus schimbări majore în piața muncii, munca de acasă devenind o nouă normalitate pentru foarte multe companii. Întrebarea este dacă acest trend se va păstra și după terminarea acestei crize sau ne vom intorce la vechile obiceiuri.

În martie 2020, o mare parte din corporațiile din România căutau cu disperare soluții tehnice pentru a face switch-ul către munca de acasă, pentru o mare parte din angajații săi, nepregătiți fiind pentru contextul pandemic care abia începea.

Cum era WFH în România până atunci?

Un studiu e-jobs din 2018, arata percepția angajaților și a angajatorilor din România despre munca de acasă, care la acel moment era un beneficiu acordat unui procent destul de redus de angajați.

În medie, 35% dintre angajații români puteau alege lucrul de acasă o zi pe lună, în timp ce doar 13% puteau opta să lucreze numai de acasă.

*sursa: Studiu Ejobs 2018

Ce s-a schimbat?

La doar 3 luni de la începerea pandemiei în România, 3 din 10 români deja lucrau numai de acasă iar în prezent, câteva companii au declarat că se îndreaptă cu pași repezi spre un business preponderent digital, motiv pentru care pot lucra în procent de 80-90% numai de acasă.

De asemenea, sunt tot mai mulți români care vor să muncească și care vor să își schimbe domeniul de activitate către o industrie care permite acest lucru.

Potrivit unei platforme de recrutare online, în august, căutările pentru un astfel de job au trecut de 100.000, cu 34% mai mult față de aceeași perioada a anului trecut. În transporturi, inginerie, contabilitate și resurse umane au fost disponibile cele mai multe locuri de muncă cu posibilitatea de lucru de acasă.

Putem spune că pandemia a forțat angajatorii să acorde angajaților săi acest beneficiu de a lucra de acasă însă trebuie să ținem cont că nu toate activitățile pot fi realizate prin telemunca. Sunt multe domenii în care activitatea depinde de prezența la birou, motiv pentru care acești angajați nu se pot bucură de acest beneficiu. 

Cum arată piață muncii după 6 luni de pandemie?

Deși munca de acasa poate fi considerata un beneficiu adus de pandemie, sunt multe si efectele nefaste pe care aceasta perioada a avut-o asupra pieții muncii.

sursa: BestJobs

Alte întrebări pe care ni le adresăm gândindu-ne la contextul pandemic, dar și post pandemic sunt legate de cum vom lucra în continuare, cum va arata spațiul de lucru, cum se va schimba viața la birou dar și raportul între angajat și angajator.

Ne vom întoarce la birou? Vom mai lucra în spații deschise? Vom păstra măsurile de prevenție protecție și distanțare socială și după terminarea pandemiei? 

Aceste întrebări sunt în gândurile tuturor și doar timpul ne va putea oferi mai multe răspunsuri.

Între timp, este important să înțelegem că ne aflăm încă într-o perioada de risc, în care măsurile de protecție sunt obligatorii și necesare pentru sănătatea angajaților, fie că aceștia lucrează de acasă sau de la birou.

Până data viitoare, rămâneți sănătoși, încrezători și optimiști!

Exit mobile version